Je kunt flink verdienen met het verhuren van slaapruimte aan toeristen. Maar pas op de Belastingdienst.
Als je je slaapruimte verhuurt via Airbnb, HomeAway of andere, vergelijkbare organisaties, moet je inkomstenbelasting betalen over 70 procent van de inkomsten als het je eigen huis is. Bijna niemand geeft de inkomsten ook daadwerkelijk op, in de wetenschap dat de Belastingdienst hier nauwelijks op controleert.
Maar wat niet is, kan nog komen. Het is daarom verstandig om, als je nu nog de belasting ontduikt (want dat doe je als je niets opgeeft), toch alle bonnetjes van uitgaven die te maken hebben met de verhuur, goed te bewaren. Mocht de fiscus alsnog met een naheffing komen, dan mag je de kosten namelijk aftrekken. Denk bij kosten aan kosten van de wasserij, advertentiekosten, gas- en stroomverbruik. Ook de kosten van een eventueel ontbijt of andere consumpties voor je gasten zijn aftrekbaar.
Verhuur tweede woning, ander verhaal
Een heel ander verhaal wordt het als je niet je eigen woning verhuurt, maar een tweede woning. Die valt voor de Belastingdienst in box 3. Daarvoor gelden bij de verhuur hele andere regels.
De huurinkomsten zijn namelijk onbelast in box 3, omdat je al vermogensrendementsheffing betaalt, over het fictieve rendement (zoals rente of huurinkomsten) van 4 procent.
Maar pas op: deze woning valt alleen in box 3 als je niet veel meer doet dan de eigenaar zijn. Als je zelf het huis of appartement schoonmaakt, actief huurders werft en ontbijt serveert, beschouwt de fiscus de verhuur als 'actief vermogensbeheer'. Dan vallen de inkomsten opeens in box 1 onder de noemer 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Je betaalt dan minimaal 36,5 procent plus 4,85 procent zvw-premie tot maximaal 52 procent belasting over de inkomsten.
Verhuur je een box 3-woning, doe dan dus zo min mogelijk zelf. Besteed het schoonmaken uit aan een professioneel schoonmaakbedrijf en laat de werving over aan een bureau. Dat kost misschien wel wat, maar het vermijden van box 1 mag ook wel wat kosten.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de] Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl